E-POSTA LİSTEMİZE
ÜYE OLUN.

En son gelişmelerden haberdar olun.

GAP EP Haberler

GAP'ta 80 bin çiftçi eğitilecek.

Bilinçsiz ve vahşi sulama yöntemleriyle çoraklaşan toprakların önüne geçmek için GAP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (GAP-TEYAP) tarafından Şanlıurfa'da sulama yönetimi eğitimi başladı. 200 teknik personele verilen eğitim semineri ile başlayan eğitim eğitim faaliyeti 2 hafta sürecek. Teknik personele verilen eğitiminden sonra GAP sınırları içerisinde yar alan 9 ilde 80 bin çiftçinin eğitilmesi hedefleniyor.

Toprak, bitki, su ilişkileri, bitki su tüketimi, planlı su dağıtımı, drenaj, toprak muhafaza ve toplulaştırma gibi konularda bilgilerin verileceği eğitim seminerinde, sulama eğitimi teorik ve sahada uygulamalı olarak yapılacak.

Harran, Dicle, Ankara ve Çukurova Üniversitelerinden akademisyenleri tarafından verileme başlanan eğitim seminerlerine, 40'ar kişilik gruplarla 5'er gün süreyle 2 hafta devam edecek. Eğitim seminerini açılışına Vali Celalettin Güvenç'de katıldı. Proje için valiliğin bütün imkanlarını seferber etmeye hazır olduğunu aktaran Güvenç, Suyun öneminin çiftçi tarafından algılanmadığını anlattı. Suyun Türkiye'den Suriye'ye boşuna aktığını kaydeden Güvenç, bölge çiftçisinin damlama ile sulama yönteminin etkin olarak kullanmadığını ifade etti. Güvenç, Proje çalışanlarının köylere giderek, çiftçilere bu konuda teknik desteği vermesi gerektiğini söyledi. Çiftçilerin bu konuda uzmanlaşmasına kadar eğitim faaliyetini devam ettirmelerini isteyen Vali Güvenç, böylelikle bölge çiftçisinin suyu daha etkin kullanacağını bildirdi. Şanlıurfa'da sulanabilecek ciddi bir tarım alanının bulunduğunu aktaran Vali Güvenç, GAP Eylem Planı'nın tamamlanmasıyla birlikte bu alanın 2 kat artırılmasının planlandığını dile getirdi. Güvenç, GAP'taki tarım alanlarının iyi kullanıldığı takdirde tüm Türkiye'nin tarımsal ihtiyacını karşılayabilecek bir potansiyele sahip olduğunu da anlattı. Güvenç konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "GAP'ın sulamaya açılan alanlarında bir tarafta vahşi sulama yöntemleri kullanılıyor, bir tarafta da araziler su görmüyor. Her gün suyumuz Akçakale'den Suriye'ye boş yere akıyor."